illustratie: Macrovector

Nieuws

Hier leest u het laatste nieuws over De Melkfabriek.

Kinderopvangtotaal artikel april 2023

5 februari, 2024
Yoga.jpg

Zo kan het ook: De Melkfabriek focust op ontspanning voor kind én medewerker

Biologisch eten en yoga voor alle kinderen, ontspanningsmassages en sportlessen voor medewerkers:kinderdagverblijf De Melkfabriek in Utrecht zet in op een ontspannen, gezonde ontwikkel- enwerkomgeving voor kinderen en medewerkers. Eigenaar Noëlle Kauerz: ‘Investeringen die financieelgezien misschien niets opleveren, maar die bijdragen aan het welzijn van kinderen en medewerkers.’

In een tijd waarin juist in een sector als de kinderopvang veel werkdruk wordt ervaren en het personeelstekort nijpend is, is het investeren in werkgeluk zo gek nog niet. Iets wat Noëlle Kauerz, pedagoog en oprichter van De Melkfabriek,overigens altijd al hoog in het vaandel heeft staan. Noëlle heeft pedagogiek gestudeerd en speelde met het idee een eigen kinderopvang te runnen. ‘Ik ben eerst in het veld gaan werken om het reilen en zeilen van de kinderopvang teleren kennen. Ik schrok van de matige kwaliteit toentertijd. Kinderen werden op pedagogisch gebied amper uitgedaagd; de kinderopvang was slechts een plek waar kinderen werden opgevangen en verzorgd. Vanuit mijn pedagogische achtergrond wist ik: dat kan anders.’

Yoga en massage
In 2010 opende Noëlle de eerste locatie van De Melkfabriek. Ze had een heldere visie: kwalitatief goede kinderopvang bieden aan kinderen en ouders en een fijne, stimulerende werkomgeving creëren voor medewerkers. Daarbij kiest Noëlle bewust voor ‘investeringen die financieel gezien misschien niets opleveren, maar die ik als houder belangrijk vind om wél te doen’. Zo krijgen alle kinderen van 2 tot 4 jaar elke week yogales van een yogajuf. ‘Kinderen leren spelenderwijs met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen omgaan met prikkels, met een balans vinden tussen in- en ontspanning. Er zijn wekelijks muzieklessen, met zang en dans, die worden gegeven door onze eigen pedagogisch medewerkers die daarvoor zijn getraind door een muziekdocent. Voor baby’s is er babymassage en medewerkers krijgen maandelijks een ontspanningsmassage, waarbij rug, schouders en nek worden gemasseerd. Dat is belangrijk, omdat ze ergonomisch zwaar werk doen. Maar het is ook een ontspanningsmoment, om even op adem tekomen. Dat vind ik belangrijk, omdat het werken in de kinderopvang vrij intensief kan zijn, waarbij er de hele dag veel prikkels op je af komen. Daarom zijn onze ruimtes prikkelarm ingericht met lichte kleuren, natuurlijke materialen én een focuskleur: warm oranje. Het is al een beroep met veel prikkels en fysieke belasting; als je dan ook nog eens in een ruimte met schreeuwerige kleuren werkt, is dat voor je mentale én fysieke gezondheid helemaal niet oké.’

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
De Melkfabriek is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met zes vestigingen in Utrecht en omstreken, de zevende is in aantocht. Toch hecht Noëlle veel belang aan het kleinschalige karakter van de inmiddels middelgrote organisatie. ‘Ons kantoorteam kent alle pedagogisch medewerkers persoonlijk. De meesten zijn ook doorgegroeid van pedagogisch medewerker op de groep naar een functie op kantoor, omdat ze daar een nieuwe uitdaging in vonden. Een deel van hen werkt nog wel één of twee dagen op de groep. Het liefst wil ik deze medewerkers– zeker in deze tijd – zoveel mogelijk op de groep inzetten, maar dan zouden ze alleen maar ongelukkig worden. Onze kracht om medewerkers te behouden is door naar ze te luisteren, de juiste werkomstandigheden te bieden en ze kansen te geven om zich door te ontwikkelen.’

 


Zo kan het ook_ De Melkfabriek focust op ontspanning voor kind én medewerker - Kinderopvangtotaal.pdf

Kdv De Melkfabriek zamelt babyspullen in voor Oekraïne

17 maart, 2022

Op dinsdag 8 maart heeft Kinderdagverblijf De Melkfabriek een heleboel melkpakken ingezameld voor de mensen die getroffen zijn door de huidige Rusland-Oekraïne crisis. Al onze ouders en collega’s hebben meegedaan aan deze actie. We hebben honderden melkpoederpakken ingezameld, maar ook nog dekens, knuffels, flesjes, spenen, luiers en ga zo maar door! 

Alle goederen zijn momenteel belangrijk voor de slachtoffers in Oekraïne, maar blikken babymelk (in poedervorm) is vooral cruciaal. Tegenwoordig is het erg moeilijk om babyvoeding in een grote hoeveelheid in te slaan omdat er een tekort is geweest aan de melk. Daarom hebben wij, als Melkfabriek, aan onze ouders en collega’s gevraagd om een aantal blikken in te slaan. En daar is goed gehoor aan gegeven!

Een grote bus is helemaal volgeladen en vertrokken naar een nonprofit organisatie die al 30 jaar bestaat en hulp biedt voor Oekraïne. Zij zorgen ervoor dat alle ingezamelde goederen goed bij de slachtoffers terecht komen.

Wij zijn ontzettend trots!

Hieronder zie je een stukje hierover in de lokale krant van De Bilt. 

Jochem bij de Melkfabriek

16 september, 2021

Ter gelegenheid van De dag van de pedagogisch medewerker op 16 september 2021, bracht Jochem van Gelder een bezoek aan De Melkfabriek.

ForYou Magazine

10 maart, 2020
foryou2020.jpg

Wanneer het na de bevalling weer tijd wordt om te gaan werken, wil je natuurlijk een goede opvang voor jouw kind. Zeker voor een baby is het belangrijk dat die terechtkomt in een rustige omgeving, zodat je kindje niet overprikkeld raakt.

De Melkfabriek is een kinderdagverblijf waar kinderen van 0 tot 4 jaar zich spelenderwijs kunnen ontwikkelen. Dat doen ze in kleine groepjes, want het is voor de ontwikkeling van een kind belangrijk om al vroeg te spelen met leeftijdgenootjes.

Eigenaresse Noëlle van den Bergh: ‘Met De Melkfabriek willen we ouders ontzorgen door hun kind een fijne plek te geven waar het van alles kan doen. Doordat we allerlei activiteiten afwisselen met vrij spel, zorgen we elke dag voor een vast ritme. Als de ouders hun kind weer ophalen, is hun kind gedurende de dag volop bezig geweest met het zichzelf spelenderwijs ontwikkelen en met het leggen van sociale contacten, zodat het een complete dag heeft gehad. Per groep zijn er 3 of 4 pedagogisch medewerkers, die een sterk team met verschillende kwaliteiten vormen. Voor de kinderen is het fijn dat ze steeds dezelfde vertrouwde gezichten zien, en voor de pedagogisch medewerkers is het fijn dat ze elk kind veel individuele aandacht kunnen geven en het kunnen volgen in zijn ontwikkeling.’

Activiteiten
Kinderdagverblijf De Melkfabriek biedt allerlei activiteiten, die afgestemd worden op de leeftijd van de kinderen. Bijzonder is de ruime aandacht voor muzieklessen, kinderyoga en lessen Engels. Deze taallessen worden spelenderwijs aangeboden, en geven het kind een goede basis voor het vervolgonderwijs.
Het kinderdagverblijf hecht ook veel waarde aan buitenactiviteiten, en de 5 locaties hebben dan ook veel buitenruimte. Noëlle: ‘We bieden de kinderen niet alleen biologisch eten aan, maar hebben ook een moestuin, waar we ze kunnen laten zien waar het eten vandaan komt.’
Niet alleen het eten is verantwoord; de verzorgingsproducten die op het kinderdagverblijf gebruikt worden, zijn ecologisch.

Vertrouwd
Noëlle besluit: ‘Het grootste compliment dat we hier krijgen, is als een ouder zegt: ‘Wat is het hier vertrouwd en rustig!’ Het is voor ons weliswaar een uitdaging om daar elke dag voor te zorgen, maar het is dan ook mooi om te zien dat onze aanpak werkt, en dat die goed aansluit op wat ouders en kinderen willen.’

Over Kinderdagverblijf De Melkfabriek
Oprichtster Noëlle van den Bergh van Kinderdagverblijf De Melkfabriek heeft een achtergrond als pedagoog. Omdat ze ervan overtuigd was dat een kinderdagverblijf beter kon, is ze er in 2010 zelf één gestart. Inmiddels is Kinderdagverblijf De Melkfabriek uitgegroeid tot 5 locaties, maar ondanks de groei is de persoonlijke aandacht voor ieder kind onveranderd.

Lees het artikel op de website van ForYou Magazine

Artikel uit 'In de Buurt'

31 oktober, 2019
kdvm_indebuurt.jpg

Pedagoog Noëlle begon een kinderdagverblijf: "Wij geven je kindje muziek- en yogales"

(Lees het volledige artikel op de website van In de Buurt.)

Bij de kinderdagverblijven van De Melkfabriek pakken ze het anders aan dan bij de meeste kinderdagverblijven. “Kinderen brengen vaak een paar dagen per week op de opvang door. Als ze dan niet worden uitgedaagd, komt dat hun ontwikkeling niet ten goede. Wij bieden een plek waar ze spelenderwijs verder komen”, vertelt Noëlle van den Bergh, pedagoog en oprichter van De Melkfabriek. 

Van kinderyoga tot muziekles

Om meer individuele aandacht en geborgenheid voor de kinderen te creëren, biedt De Melkfabriek onder andere kinderyoga, muziekles en een kennismaking met de Engelse taal aan. Daarnaast hebben alle vestigingen een moestuin en helpen de kinderen mee . “Natuurlijk houden we bij al deze activiteiten rekening met de spanningsboog van de kleintjes”, zegt Noëlle. Een activiteit duurt maximaal twintig minuten en het wisselt per dag wat de kinderen doen. Bovendien zijn er maximaal acht kinderen per klasje, waardoor iedereen genoeg persoonlijke aandacht krijgt.

Tijd genoeg voor vrij spel

Naast de leerzame activiteiten is er natuurlijk genoeg tijd voor vrij spelen en uitrusten. “We vangen hier kinderen op van tien weken tot vier jaar oud. De allerkleinsten moeten het merendeel van de dag rust hebben en dat krijgen ze hier ook”, legt Noëlle uit. “Een dag vol lesjes wordt te schools, dus laten we bewust genoeg tijd open waarin de kinderen lekker vrij kunnen spelen. En we gaan ook iedere dag met ze naar buiten.”

Biologisch hapje

Nog iets wat De Melkfabriek onderscheidt van de meeste andere kinderdagverblijven: alle kindjes krijgen biologisch eten voorgeschoteld. “We werken samen met een bedrijf dat iedere week een nieuw menu maakt en het eten vers aanlevert”, legt Noëlle uit. Wat er in een bepaalde week op het menu staat, is te zien op een krijtbord in de hal. “Deze week krijgen de kinderen bijvoorbeeld pasta met tonijn en een frisse couscoussalade.” Een bijkomend voordeel voor ouders is dat hun kind dus al een warme maaltijd heeft gehad, zodat ze thuis alleen nog maar een boterham hoeven te eten. “Zo willen we ouders toch een beetje ontzorgen.”

Ook bijzonder zijn de verzorgingsproducten die De Melkfabriek gebruikt. Hoe dat zit? Noëlle: “Van billencrème tot zeep en luiers: al onze verzorgingspreducten zijn ecologisch en dus vrij van kunstmatige kleur- en geurstoffen.”

Vijf Utrechtse Melkfabrieken

De eerste vestiging van De Melkfabriek opende bijna tien jaar geleden aan de Biltstraat. “Ons concept sloeg toen zo aan, dat er nog vier vestigingen bij zijn gekomen”, vertelt Noëlle. Regelmatig hoort ze van ouders hoe blij ze zijn dat hun kind bij De Melkfabriek zo goed wordt opgevangen. “Eén van de dingen die ouders vaak als eerste opmerken, is dat hier een zekere rust hangt. Daardoor komen veel kindjes relaxter thuis én slapen ze ook beter.” Die positieve ervaringen van ouders zijn voor Noëlle ontzettend waardevol: “Het is belangrijk dat ouders echt vertrouwen hebben in de plek waar ze hun kindje brengen, zodat zij met een goed gevoel naar het werk kunnen. Een kinderopvang moet méér zijn dan de plek waar je je kind ’s morgens afzet en ’s avonds weer ophaalt.”

Aan de slag op een bijzondere plek

Misschien dacht jij bij het lezen van dit verhaal: ‘Hé, het lijkt me wel wat om bij zo’n bijzonder kinderdagverblijf te werken.’ En dat kán dus ook, want De Melkfabriek is eigenlijk altijd op zoek naar betrokken en enthousiaste pedagogisch medewerkers. Naast dat je een baan hebt bij een kinderdagverblijf dat méér biedt dan opvang alleen, krijg jij bij De Melkfabriek goede secundaire arbeidsvoorwaarden en genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen. Check hier de openstaande vacatures.